Wanneer mag mijn kind naar groep 1?

Er zijn een aantal grote stappen in het leven van een kind. De meeste grote stappen worden gemaakt in de eerste paar jaar van hun leven. Ze beginnen te kruipen, te lopen, te praten en gaan voor het eerst naar school! Maar wat moet je kind kunnen voordat hij of zij wordt toegelaten in groep 1?

Je kind moet zichzelf kunnen benoemen met ‘ik’ en de ‘wij-vorm’ snappen. Ook is het belangrijk dat ze kunnen aangeven dat ze iets wel leuk vinden of helemaal niet leuk vinden. Ze moeten begrijpen dat als een kind stop zegt dat ze dan ook moeten stoppen en niet door moeten gaan! Dit leren ze meestal al van hun ouders en dit is ook goed om zo snel mogelijk erin te krijgen. Stop is stop, nee is nee. Bij de kinderen die naar groep 1 gaan is het ook eigenlijk wel van belang dat ze alleen naar de wc moeten kunnen. Zelf hun billen afvegen en zelf hun broek dichtmaken. Dit gaat nog niet altijd even goed maar dat komt vanzelf wel. Op de basisschool leren ze dat niet alles meer voor ze gedaan wordt en dat ze nu toch echt zelf dingen moeten leren.

Qua taal hoeven ze niet perse heel erg veel te kunnen. Ze moeten goed verstaanbaar zijn en daar gaat het eigenlijk om. Er zijn ook richtlijnen hoeveel woorden ze moeten kennen enzovoorts maar ik persoonlijk vind het het belangrijkste dat kinderen goed kunnen uitleggen wat ze voelen en wat ze bijvoorbeeld afgelopen weekend hebben gedaan. Wel is het van belang dat ze hun eigen mening kunnen geven. Wat ik al eerder zei, ze moeten kunnen aangeven wat ze wel en niet leuk vinden.

We hebben nu zelfredzaamheid en taal gehad. Ook rekenen moeten ze al een beetje kunnen. Een van de belangrijkste die je kind moet kunnen is aangeven hoe oud hij of zij is. Vaak zie je dat ze dit met hun vingers aangeven, dat is helemaal prima. Wat ik niet ben tegengekomen op internet is dat hun motoriek goed moet zijn. Denk aan springen, balans hebben, op hun tenen staan.. Dit is volgens mij ook echt een hele belangrijke! Hou dit dus ook in de gaten.

Voor de rest, het zijn maar richtlijnen, maak je er niet te druk over! Ieder kind komt er wel en gaat op zijn eigen tempo! Komt helemaal goed.

Post Author: Petra Smulders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *