Wanneer ga je over op bijles?

Heeft je kind moeite met leren? Bijles kan voor kinderen zeer effectief zijn. Maar toch is het voor veel ouders lastig om te bepalen wanneer ze overgaan op het geven van bijles. Bijles kost geld en tijd en kan voor kinderen ook nog eens een bevestiging van hun falen zijn. Hoe ga je het beste om met bijles? En wanneer zet je die stap?

Luister naar het kind

Het kind is de belangrijkste factor als het op bijles aankomt. Je zoon of dochter zal het immers moeten ondergaan. Het is goed om naar je kind te luisteren. Heb je het idee dat de achterstanden hem of haar frustreren en heb je het idee dat bijles dat beter kan maken? Dan is dat een goede reden om voor bijles te kiezen.

Loopt je kind echter nergens tegenaan en heb je het idee dat het wel vrede heeft met de situatie, dan is het misschien niet nodig om bijles te volgen. Het laatste dat je wilt is dat je een kind overvraagt. Daarmee loop je het risico dat het helemaal geen plezier meer aan leren beleeft.

Zorg voor een goede inschatting van het niveau van je kind

Het kan zijn dat je kind aan zijn of haar plafond zit. Dat wil zeggen dat er qua cognitieve vaardigheden (leren) niet veel meer te bereiken is. Bijles zal daarin geen verschil maken en eerder frustrerend kunnen weken. Maak dus een goede inschatting van het niveau waarop je kind presteert. Is dit op niveau? Dan zal bijles weinig soelaas bieden. Zit je kind echter onder het niveau? Dan kan het zinvol zijn je te oriënteren op bijles.

Een intelligentietest kan helpen om zicht te geven op het cognitieve niveau van je kind.

Bijlesdocent

Een bijlesdocent heeft een aantal voordelen. Zo heeft de bijlesdocent veel kennis van zaken en zal het je kind op een andere manier benaderen dan de leerkracht in een volle klas zal doen. Eén op één begeleiding kan veel verschil maken. Ook kan een kind met een bijlesdocent een goede band opbouwen, waardoor er nog gerichter geoefend en getraind kan worden.

Je kunt bijlesdocenten via diverse kanalen bereiken: via het internet, maar ook door zoekertjes in de supermarkt te hangen. Het scala aan bijlesdocenten is zeer uitgebreid: van gepensioneerde leerkrachten tot studenten die een extra inkomen zoeken.

Conclusie

Bijles kan soms handig zijn voor kinderen die onder hun niveau presteren en die beter zouden moeten kunnen doen. In overleg met je zoon of dochter kun je besluiten om bijles in te zetten. Zorg dan wel dat je een reëel beeld hebt van het cognitieve niveau van je kind, zodat je geen te hoge verwachtingen schept. Een goede bijlesdocent zal je kind helpen zich verder te ontwikkelen, heeft kennis van zaken en zal de leerstof op een andere manier aanbieden dan op school wordt gedaan. Dit kan heel veel verschil maken. Een bijlesdocent is via het internet te benaderen, maar kun je ook vinden door een zoekertje op te hangen.

Post Author: Petra Smulders

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.