Kraamzorg voor jou en je gezin

isis

To fopspeen or not to fopspeen, that is the question
Het prille ouderschap brengt veel onzekerheden met zich mee. “Is dit normaal?”, “Wat moet ik doen?”, “Doe ik dit wel goed?”. Het zijn allemaal vragen die constant door je heen gaan. En als je net denkt dat je het enigszins onder de knie hebt, krijg je allemaal ‘handig’ en goedbedoeld advies van iedereen. Letterlijk. Iedereen. Van je schoonvader tot de vreemdeling in de supermarkt, iedereen lijkt het beter te weten dan jij. Een groot discussiepunt: de speen. Is het nou wel of niet slecht voor je baby om een fopspeen te geven?

De voordelen
Baby’s, vooral hele kleine, voelen heel sterk de behoefte om te zuigen. Als ze niet aan je borst of de fles zuigen, zuigen ze graag aan alles dat beschikbaar is, zoals vingers en kleding. Zuigen laat baby’s veilig en rustig voelen. Een speen kan daarom heel fijn voor ze zijn. Het is ook fijn voor jezelf om je kind snel te kunnen kalmeren als jullie bijvoorbeeld in de supermarkt staan en het begint te huilen. Een speen kan kinderen snel rustig maken en als het je allemaal even teveel wordt, is dat precies wat je nodig hebt.

https://pixabay.com/nl/baby-engel-fopspeen-kind-mensen-215298/

De nadelen
Zuigen aan een speen en zuigen aan de borst zijn twee heel verschillende bewegingen. Als je kindje het drinken nog niet goed onder de knie heeft, kan dit best verwarrend zijn. Het kan dan ook voorkomen dat het zuigen aan de borst niet meer goed gaat, waardoor je kindje niet meer genoeg voeding binnenkrijgt. Ook kunnen kinderen gewend raken aan de speen en dan het is dan soms moeilijk om ze nog rustig te krijgen zonder er een te gebruiken.

https://pixabay.com/nl/fopspeen-kinderen-de-hand-toon-3405756/

Conclusie
Zorg ervoor dat je baby het drinken goed doorheeft voor je de speen introduceert. Meestal hebben ze hier ongeveer een maand voor nodig, maar als je kind goed aankomt en jullie een routine hebben kan dit ook al eerder zo zijn. Om te voorkomen dat ze niet meer zonder de speen kunnen, is het verstandig om hem rond hun eerste verjaardag in de ban te doen. Als je nog langer wacht, kan het een flink gevecht worden. Als je nog altijd twijfelt, is het goed om advies te vragen. Je kraamverzorgster kan je altijd helpen bij dit soort kwesties en heeft er waarschijnlijk meer verstand van dan je schoonvader.

Post Author: Petra Smulders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *