Hoe bereid je je kindje het beste voor op een broertje of zusje?

Hoe-bereid-je-je-kindje-het-beste-voor-op-een-broertje-of-zusje.

Hoe bereid je je kindje het beste voor op een broertje of zusje?
Je eerste kindje is gewend aan het heerlijke bestaan van enig kind. Alle aandacht van papa en mama, niet hoeven delen van speelgoed. Het leven is goed. Het soms dan ook best lastig voor een kind om te accepteren dat er een nieuw gezinslid komt. Een gezinslid dat veel aandacht op zal vragen van de ouders en met wie er gedeeld moet worden. Uiteindelijk zullen ze van hun nieuwe broertje of zusje gaan houden, maar dit kan wel eventjes duren. Je kunt je kindje daarom het beste van tevoren al voorbereiden en enthousiasmeren over de komst van de baby. Maar hoe?

1. Laat ze meehelpen in de voorbereidingen
Er moet altijd een hele hoop geregeld worden voor de ooievaar langs kan komen. Als je je oudste kind vraagt om je te helpen in de voorbereidingen, zullen ze zich eerder betrokken voelen bij de baby. Als je kind naar de kinderopvang of de basisschool gaat, kun je ze bijvoorbeeld vragen wat ze daar willen trakteren. Je kunt allerlei ideeën opdoen op het internet en die dan samen met je kind knutselen. Ook kunnen jullie samen online geboortekaartjes maken. Dat geeft je kindje het gevoel dat hij of zij ook betrokken is bij het ‘project’.

https://pixabay.com/nl/broers-familie-broers-en-zussen-457237/

2) Praat over de baby
Kleine mensjes vinden nog kleinere mensjes hartstikke spannend. Praat daarom veel en uitgebreid met ze over de baby. Praat met ze over waarom jullie een babybedje opbouwen en wie daarin komt te slapen. Leg uit waarom je buik opeens zo groot is. Er zijn ook heel veel boekjes te vinden voor aanstaande broers of zussen die je kunt voorlezen. Als je iemand kent met een baby, kun je ze vragen of het goed is als je langskomt met je kind. Dan maakt het makkelijker voor ze om te visualiseren hoe een baby eruit ziet en zich gedraagt. Het is ook fijn voor de ouders om voor de bevalling al te weten hoe je kindje tegenover baby’s staat. Zo weten jullie ook wat jullie te wachten staat.

https://pixabay.com/nl/broers-jongens-kinderen-baby-457234/

3) Geef je kind tijd
Natuurlijk wil je dat je kind direct enthousiast is over hun nieuwe rol binnen het gezin, maar het is best wel wat om te verwerken. Geef je kinderen daarom ook de tijd om de verandering te accepteren en dwing ze daarin niet. Stel vragen, maar wordt niet boos als ze een negatieve reactie hebben op de baby. Geef ze genoeg tijd om even te wennen. Uiteindelijk zullen ze blij zijn dat ze een maatje voor het leven hebben.

Post Author: Petra Smulders

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *